Naturalne źródła witaminy E to przede wszystkim oleje roślinne (szczególnie te tłoczone na zimno) – rzepakowy, kukurydziany, sojowy oraz słonecznikowy, a także orzechy laskowe, nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, natka pietruszki i papryka. Witamina E jest jednym z głównych antyoksydantów, który chroni komórki przed procesami utleniania, czyli starzeniem i z tego powodu określa się ją jako „witaminę młodości”. Jednak na tym jej rola się nie wyczerpuje.
Inne funkcje tej witaminy to przede wszystkim:
– wzmacnianie czerwonych krwinek i ich ochrona przed przedwczesnym rozpadem,
– uczestnictwo w dostarczaniu składników odżywczych do komórek organizmu,
– przeciwdziałanie procesowi utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych i dzięki temu zapobieganie powstawaniu zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych,
– udział w wytwarzaniu substancji przeciwzakrzepowych, co pozwala na zmniejszenie ryzyka schorzeń naczyń krwionośnych,
– istotna rola w produkcji spermy u mężczyzn,
– zapobiega rozwojowi zaćmy i zwyrodnieniu plamki żółtej,
– zapewnia utrzymanie ciąży i prawidłowy rozwój płodu.
Skutki niedoboru
Jeśli nasza dieta jest zróżnicowana i zbilansowana, to powinna nam zapewnić odpowiedni poziom witaminy E. Niedobory spotkane są rzadko i mogą objawiać się osłabieniem mięśni szkieletowych, trudnościami z koncentracją, bezpłodnością, szybkim starzeniem się skóry, a także schorzeniami układu krążenia.
Źródła witaminy E
Witaminy E dostarczanej z pożywienia raczej nie przedawkujemy, ale jeśli przyjmujemy preparaty suplementacyjne, to najrozsądniej jest zachować umiar, a nawet skonsultować się wcześniej z lekarzem, ponieważ zbyt duża dawka tej witaminy może być przyczyną takich objawów jak bóle głowy, zmęczenie, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia a także problemy jelitowe.