Żelazo jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla człowieka, ponieważ odgrywa główną rolę w transportowaniu tlenu we krwi i przenoszeniu go do wszystkich potrzebujących tkanek. Umożliwia również działanie enzymów tkankowych, wpływa na metabolizm cholesterolu oraz pomaga w neutralizacji szkodliwych substancji, jaka odbywa się w wątrobie. Pierwiastek ten działa również wspomagająco w pracy układu nerwowego oraz odpornościowego.
Niedobory
Zbyt mała ilość żelaza w organizmie objawia się apatią, zmęczeniem bez wyraźnych powodów, bladością cery i błon śluzowych oraz sińcami pod oczami. Nasza skóra staje się sucha i szorstka, włosy łamliwe i rozdwajające się, a paznokcie kruche z charakterystycznymi podłużnymi prążkami. Może osłabić się nasz układ odpornościowy i będziemy częściej zapadać na różnego rodzaju infekcje.
Gdy niedobór żelaza jest przewlekły, pojawia się anemia, czyli niedokrwistość. Może być ona szczególnie niebezpieczna dla mózgu i serca, ponieważ są one bardzo wrażliwe na niedotlenienie, a mniejsza ilość żelaza to mniej tlenu transportowanego do wszystkich narządów i tkanek.
Gdzie znaleźć żelazo?
Podstawowe źródła tego mikroelementu to podroby (zwłaszcza wątroba cielęca i wołowa), warzywa strączkowe i natka pietruszki. Trochę żelaza znajdziemy też w żółtkach jaj, produktach zbożowych oraz wołowinie i drobiu. Warto również wiedzieć, że wchłanianie żelaza ułatwia witamina C, a utrudniają takie mikroelementy jak wapń i fosfor.
W uzasadnionych przypadkach stosuje się suplementację żelaza preparatami aptecznymi, ale najlepiej robić to po konsultacji z lekarzem i wykonaniu odpowiednich badań krwi, ponieważ również nadmiar tego pierwiastka może mieć negatywne skutki.