Chrom to pierwiastek, o którym ostatnio dużo się mówi, ponieważ jego odpowiednia dawka w diecie powoduje zmniejszenie ochoty na słodycze i hamuje nadmierny apetyt. Jest to jeden z mikroelementów istotnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Główne zadania
Chrom przede wszystkim bierze udział w procesie metabolizowania glukozy, dzięki czemu zmniejsza się zapotrzebowanie organizmu na insulinę, co przeciwdziała wystąpieniu cukrzycy typu II. Jest również składnikiem wielu enzymów trawiennych, stymuluje syntezę kwasów tłuszczowych oraz pobudza transportowanie aminokwasów do komórek.
Pierwiastek ten odpowiada także za regulację poziomu lipidów we krwi oraz zmniejsza poziom tak zwanego złego cholesterolu (LDL), przez co zapobiega występowaniu zmian miażdżycowych.
Co ciekawe, chrom na wiele sposobów wspomaga leczenie trądziku. Możliwe są zarówno działania zewnętrzne, czyli nakładanie na twarz maseczek drożdżowych, które są bogate w ten mikroelement, albo wewnętrzne, czyli włączenie odpowiednio przygotowanych drożdży do naszej codziennej diety.
Objawy niedoboru
Główne objawy zbyt małej ilości chromu w diecie to bóle głowy, nudności, stany lękowe i depresyjne, a także zmęczenie, łamliwość paznokci czy wypadanie włosów. Niedobór tego mikroelementu może skutkować również zaburzeniami w metabolizowaniu cukrów, bezpłodnością i rozwojem miażdżycy.
Źródła chromu
Jeśli odżywiamy się w sposób urozmaicony i racjonalny, to niedobory chromu występują rzadko. Warto jednak zwrócić uwagę na produkty, które zawierają jego większą ilość, takie jak pełnoziarniste pieczywo i kasze, ryby i owoce morza, drożdże, ser, jaja oraz chude mięso.
W niektórych przypadkach chrom uzupełnia się również przy pomocy suplementów diety, ale przed rozpoczęciem ich przyjmowania najlepiej skonsultować się z lekarzem, ponieważ zbyt duże dawki tego mikroelementu mogą być niebezpieczne i zaburzać metabolizm cukrów oraz zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory.